Maat bepalen

In deze categorie ga ik in om de juiste maat te bepalen, dit omdat ik gemerkt heb dat er bij heren overhemden vaak toch wel verwarring ontstaat in de aangeboden maat varianten. Bij overhemden wordt meestal de Engelse boordmaat (inch) en de Europese boordmaat weergegeven.

Uitleg boordmaten

In de meeste shirts wordt de boordmaat aangegeven in centimeter als in inch. Dit is dezelfde maat maar dan in een andere eenheid weergegeven, onderstaande tabel laat zien dat dit hetzelfde is:
cm inch tabel

De meeste heren overhemden hebben een boordmaat in een waarde, bijvoorbeeld boordmaat 40. Er zijn ook overhemden merken die twee maten tegelijk voeren (39/40), dit is goedkoper
Omreken maattabelom te produceren omdat er uiteindelijk minder varianten zijn. Het verschil tussen maat 39 en 40 (ellebei maat M), 41 en 42 (allebei maat L) etct. is dat er wanneer het bovenste knoopje dichtzit, er 1 centimeter meer ruimte is. Dit merk je alleen bij het dragen van een stropdas. De tabel aan de rechterkant laat zien wat de maten omgerekend zijn in S, M., L etc. Draag je geen stropdas, dan kan je dus kiezen uit twee boordmaten (handig in de SALE, je hebt dan keuze uit twee maten).

Boordmaat opmeten

Nu je weet hoe een boordmaat werkt is het natuurlijk ook nog belangrijk dat je jouw boordmaat op de juiste manier meet. Gebruik hiervoor een meetlint en meet de omtrek van jouw nek, ter hoogte van de adamsappel. Om ervoor te zorgen dat een Meetlint boordmaatoverhemd niet te strak zit met het bovenste koopje dicht, leg je altijd een vinger tussen het meetlint en jouw nek (dit is de juiste speling). Draag je eigenlijk geen stropdas bij je overhemd, dan kan je beter uitgaan van de bovenstaande tabel (dit geeft de pasvorm aan in de gebruikelijke maten).

Uitleg meet methode mouwen

Er blijkt een verschil te zijn tussen Engelse en Europese methodes om te meten. In de ene winkel hadden ze het over dat ik een mouwlengte nodig had van 74 centimeter en in de andere 69 centimeter. Nou ik begrijp er helemaal niks van. Maar wat blijkt, er zijn twee meet methodes! Bij de Europese meet methode wordt vanaf de rand bij de schouder gemeten tot aan de onderzijde van de manchetten. Bij de Engelse methode wordt er gemeten vanaf het midden van de rug (ter hoogte van het schouder blad) tot aan de onderzijde van de manchetten. Vergeet nooit een halve centimeter (of in het Engels, een kwart inch) hierbij op te tellen. De juiste armlengte zie je met het passen van een colbert, het overhemd moet dan nog 2 centimeter zichtbaar zijn en het shirt moet stoppen de aanzet van je duim.

Mouwlengte 7